banner_6.jpg
 
 

Sångarfesten - en fantastisk estlandssvensk manifestation

Den Estlandssvenska Sångarfesten blev en viktigt manifestation för samhörigheten och den kulturella estlands-svenska identiteten. Estlandssvenskarna lever ju idag utspridda, och det är viktigt att det skapas 

evenmang och mötesplatser som för oss samman och ger oss styrka att på nytt "odla vår kulturella identitet".

before-start.jpgSöndagen bjöd på strålande solsken. Mer än 70 körsångare 

från Estland, Sverige och Finland bjöd på en härlig  sångarfest.  Dagen började med gudstjänst i 

domkyrkan i Hapsal, därefter 

gick alla deltagarna i procession med poliseskort ut på Karjagatan förbi 

Svensktorget och  in genom stora

ingången till borggården. 

I täten av paraden gick Ülo Kalm och Anu Raagmaa från Aibolands museum och bakom dem kulturministeriets Anne-Ly Reima, ambassadör Palmstierna och Kulturrådets ordförande Sofia Joons därefter nationsflaggorna och alla medverkande.

Åter inne på borggården ställde alla körerna upp sig till en festivalskör och sjöng gemensamt sånger av Cyrillus Kreek och första delen avslutades med Modersmålets Sång - Estlandssvenskarnas egen "nationalsång". Vi fick höra Uku Madis Vaino med anknytning till Nargö, ackomapnjerad av sin pappa sjunga två sånger. Uku Madis är bara sju år men redan en fullfjädrad artist.

Oliver Kuusik, stor operasångare i Estland idag, också han har rötterna på Nargö.

Ambassadören läste upp Kungens svarsbrev som Hoppet förde med sig. Svaret överlämnades till Sofia Joons när Hoppet återvände till Hapsal under fredagen. Hälsningen från kungaparet avslutades med varma välgångsönskningar till den svenska minoriteten i Estland.handing-over.jpg

Därefter framförde statssekreterare Anne-Ly Reimaa från det estniska kulturministeriet, en hälsning där hon betonade att hur viktigt det är att vi bryr oss om de etniska minoriteternas kulturarv -  "Utan arvtagare finns det inget att ärva". Det är Estlands kulturarvsår i år.

Sångarfesten gästades av 18 körer från Estland, Sverige och Svensk-Finland, bl.a  Rådmansö skärgårdskör och Järna kyrkokör från Sverige samt fyra danslag från svenskbygden.

Den Estlandssvenska Sång- och Dansfesten arrangerades av Kulturrådet och Aibolands museum med samarbetspartners, Svenska Odlingens Vänner, SOV E och Nargenfestivalen och med sponsorerna Svenska ambassaden i Tallinn, och Svenska Handelskammaren  i Tallinn.

Hela-koeren-sov.jpg

Se inslag om Sångarfesten i Estniska televisionen:

http://uudised.err.ee/index.php?06281011

Finska YLE:s Nyhetsprogram:

http://arenan.yle.fi/tv/1911908

gå till ca 20:18. Inslaget ligger kvar endast en vecka.

Se fler foton från Sångarfesten här under fliken Kulturrådet >>>

Galeasen Hoppets seglats till Stockholm

03-insegling.jpg

Den 31 maj straxt före klockan 14 kom Galeasen "Hoppet" inseglande till Stockholm i strålande solsken och lade till nedanför Kungliga Slottet vid Skeppsbron.

17-Deputationen-Alar-Birgit-Gustaf-Anders.jpgMed på seglatsen var en deputation som gick upp till Slottet för att överlämna ett "klagobrev" från svenskarna i Estland. Egentligen inget klagobrev men en information om estlandssvenska  föreningarna och den svenska minoritetn

 i Estland. I deputationen ingick , SOV E ordförande Gustaf Hertsius, Alar Schönberg, 

Birgit Eld, Anders Hedman (SOV E förre ordförande). Med på seglatsen var också Hoppets primus motor, Sten Westerholm som mönstrade på i Mariehamn under natten.

"Hoppet" kommer nu att ligga på Galärvarvet bredvid Wasaskeppet fram till onsdag till beskådan, sedan vänder hon åter till Hapsal för att inviga den Estlandssvenska sångarfesten 8-9 juni.

Möjlighet finns att få "prova på tur" med Hoppet när hon ligger kvar i Stockholm och även att få segla med till Hapsal.

För mer information kontakta Gustaf Hertsius på +372 536 63 67 (under tiden i Sverige även på 070 375 38 22).

Fler foton från inseglingen finns här >>>

laulupeo_logo_moodul.jpg

Estlandssvenska Sångarfesten den 8-9 juni 2013 i Hapsal

Läs mer om Sångarfesten och presentationer av de medverkande här >>>

Lena_Willemark_foto_johan_mansson_liten.jpgI samband med sångarfesten kommer även en galakonsert äga rum den 8 juni i samarbete med Nargenfestival.

Den första och hittills enda estlandssvenska sångarfesten anordnades 1933, för 80 år sedan. Årets sångarfest hyllar minnet av den förra sångarfesten men blickar även framåt och har beställt ett nytt arrangemang av estlandssvenska folkliga koraler av kompositören Tõnu Kõrvits som kommer framföras under galakonserten den 8 juni 2013 i Hapsal kl 18.00 med Lena Willemark som solist, Tõnu Kaljuste som dirigent och musiker ur Estlands Symfoniorkester (ERSO).

Foto Johan Månsson

SOV:s årsmöte den 27 april

Lördagen den 27 april höll SOV årsmöte i Estniska huset (Eesti Maja) i Stockholm.

Lars2013.jpgVid de sedvanliga årsmötesförhandlingarna, som i år sköttes av 

Christer Widgren, omvaldes Lars Rönnberg till  föreningens ordförande, nyval av Sofia Joons, och nyval av Eva Odenskiöld till suppleant. Kristian Gambo avtackades för sina insatser i styrelsen och valdes in i valberedningen där sittande valberedning valdes om.

Svibybranden.jpg

Efter lunchen berättade Lena Weesar om Svibybranden 1932 på Ormsö och fotoutställningen från förra sommaren var fanns att bese.

Glenn.jpg

Dagen avslutas med föredrag av Glenn Kranking som redogjorde för den sovjetiska propagandan under åren 1940-41 i tidningen "Sovjet-Estland". Då allt fantastiskt som skrevs om kommunismen och hur bra svenskarna skulle få det bara var propogande genomskådade estlandssvenskarna och brydde sig inte om vad som skrevs.

"Sovjet-Estland" är digitaliserad tillsammans med samtliga nummer av Kustbon 1918 - 1940 då den förbjöds och ersattes med just "Sovjet- Estland".

En CD kan beställas från SOVs kansli. Pris 100:- + porto info@estlandssvenskarna.org

Glenn Kranking är Assistant Professor

i historia och skandinaviska

studier vid Gustavus Adolphus College, Minnesota, USA. Glenn Kranking har studerat och varit gästforskare i Estland och Sverige.


"Lotsar, spetskläder och sjöminnen - många sidor av Nargö"

Nya-Nargoboken.jpgNy fantastiskt fin bok om Nargö utkommen med många bilder

och fakta. Passar utmärkt som presentbok.

Redaktörer är Külvi Kuusk och Maivi Kärginen. Författare är Margit

Rosen Norlin, Ragnar Jürgensen och Arthur Ambrosen m. fl. Utgivare

är Kustfolkens museum i Viimsi. Boken kommer att finnas till försälj-

ning på SOVs kansli och vid SOVs årsmöte den 27 april.
Priset är 300:- + porto 69:-

forfattareochtolk.jpg

Redaktörerna och författaren Margit Rosen Norlin som också var tolk vid presentationen den 15 mars på Eesti Maja i Stockholm

Nargoalmanackan.jpgMuseet har också tagit fram en kalender för 2013 med bilder på Nargökvinnor i deras fina stadsklänningar och hattar.

Almanackan kosta 100:-  + porto


Kyrkoherde Patrik Göransson har tilldelats kunglig medalj!

Patrik_med_kungaparet.jpg

Vid en ceremoni på Kungl. Slottet i Stockholm torsdag den 7 februari tilldelades Patrik Göransson, kyrkoherde i Svenska S:t Mikaels församling i Tallinn, H.M. Konungens medalj, Patrik-Goransson-med-medalj.jpg8:e storleken i högblått band.

H.M. Konungens medalj, tidigare Hovmedaljen, instiftades cirka 1814. Den tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster samt befattningshavare vid Kungl. Hovstaterna för lång och trogen tjänst.

Patrik Göransson tilldelades medaljen för uppskattade insatser för det estlandssvenska kulturarvet och SOV gratulerar Patrik till en mycket väl förtjänt medalj.

Se filmen från medaljutdelningen här >>>

gå fram till ca 12 minuter.

Web_Framsida_nr-2_2012_2.jpg

Nu kan du läsa Kulturrådets tidning Estlandssvensk/Eestirootslane nr 2-2012 på nätet

Läs den här >>>


Om Odensholm på brittiska tidningen the Guardians nätsajt

The-Koppels-home-on-Osmus-012.jpg

Reuters fotograf Ints Kalnins har dokumenterat hårda livet på Odensholm. Där på den ensliga ön utanför Estlands västkust bor Rita Koppel tillsammans med sin man Ervin, far Uno och mor Aili sedan 11 år. Tidigare har Ervin haft ett byggnadsfirma och Rita var egenföretagare, men nu driver familjen tillsammans en farm med får och kalvar och njuter av den fina naturen och stillheten långt från storstadens larm och stress.

Se de nytagna fotona från deras vardag på Odensholm här >>>


Estlandssvenskarnas traditionella kyrkodag

Kyrkodagen-07.jpgLördagen den 17 november firade estlandssvenskarna sin traditionella kyrkodag i Immanuelskyrkan i Stockholm. Närmare sextio personer hade mött upp denna gråkalla lördagseftermiddag för att höra kyrkoherde Tiit Pädam hålla en kort andakt och betraktelse Kerstin-Hammarin.jpgöver dagens text i Matteus 25:31-40. Raul Targamaa och Hans-Lennart Werleborn sjöng Hymna av W. A. Mozart och Vänskap av J. Hayden samt Vi sjunger till vår Gud av G. F. Teleman.

Efter kaffet på kyrktorget samlades vi åter i Waldenströmsalen där Kerstin Hammarin berättade till egna bilder om om sin barndom och uppväxt på Ormsö och i Tallinn som prästdotter. Fadern var kyrkoherde i Mikaelskyrkan och innehade också tjänsten som svensk sjömanspräst. Kerstin gav oss intressanta inblickar hur det var för familjen att bo och verka först på Ormsö där hon och en lillebror föddes och sen i Tallinn där hon gick i Svenska skolan på Rüütli 3. Under familjens sista år i Tallinn pågick en hård estnifiering och inga präster som inte var estniska medborgare fick längre tjänstgöra som präster och familjen var tvungen att lämna Estland 1938. 

Se fler foton från Kyrkodagen här >>>   


​Kalendariet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i svenskbygden och bland estlandssvenskarna i

Sverige och Estland genom att då och då titta in på SOVs kalendarium >>>


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org