banner_6.jpg
 
 

Estlandssvenskarna firade sin traditionella kyrkodag

Till Immanuelskyrkan i Stockholm kom närmare 60 personer för att fira den traditionella kyrkodagen. SOVs ordförande Lars Rönnberg hälsade alla välkomna. Pastorsadjunkt Hanna Holmström höll en kort andakt med betraktelse över den Kyrkodagen_8.jpgstundande adventstiden och julfirandet. Hon uppmande oss inte stressa utan att ta det lugnt och det viktiga är gemenskapen med våra närmaste. Hanna tjänstgör som pastorsadjunkt i Hille församling i Gävle, och har anknytning till släkten Adelman från Roosta. Kyrkodagen_5-2.jpgDagen inleddes med vacker musik av Peeter och Piia Paemurro på piano och cello och med sång av Raul Targamaa.

Kyrkodagen_6.jpg

Vi fick sen höra om förberedelserna inför julen och om julfirandet på Ormsö.

Sven Salin samtalade med Elvine Smedberg från Förby, Ingrid Aspelin och Sigrid Hellman från Rumpo och Lars Grundström från Sviby berättade sina minnen på "ormsesvenska". Hur man bakade, lagade mat, och städade. När det var klart och det var julafton skulle "julgäddan"  vara kyrkodagen_4.jpgfångad, tillagad och ligga på bordet till julaftonsmiddagen och så åt man  "gringrait" (gröt 9. På juldagen när man kom hem från kyrkan så åt man korv. Man tävlade om att komma först hem från kyrkan med häst och släde, hästarna hade bjällror. Hästarna var inte vana vid bjällrorna så ju mera det lät ju fortare sprang hästen. Till julen var också det egna ölet färdigbryggt. I granen hängde man kakor och  konfekt och smyckade den med "säppolkulor" och bommul.

Tidigt på juldagsmorgonen, medan det fortfarande var mörkt ute  for man,  nerpackade i  filtar i släden bakom den  bjällerklädda hästen,  till kyrkan i Hullo. När man kom fram hörde man orgeln spela, kyrkan var upplyst med levande ljus och prydd med girlanger och granar. Ingrid minns att hon tyckte det var så fint, som att komma till himmlen. På annandagen åkte man och hälsade på släkten i någon av de andra byarna. Hoppas vi får höra berättelser på dialekt fler gånger.

Därefter avslutades kyrkodagen med "O helga natt" , sång av Raul till ackompanjemang av Peeter och Piia på piano och cello.

Kyrkodagen avslutades med att vi tillsammans sjöng "Modersmålets sång".© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org