banner_6.jpg
 
 

Kustbon_1_2013.jpg

Jul i barndomshemmet av Sven Svärd

Henrik Berensson träffade Hindenburg och Jerring

Mari Kandlas uppsats om kulturtrauman i Nuckö

Arkeologisk utgrävning på Runö

Estland idag av Kaire Reiljan

Svibybranden 1932 presenterades med texter, foton.

Rågöföreningen fyller 20 år av Arnold Lindgren.

Kapellinvigning närmar sig på St Rågö av E Mihlberg

SOV:s hembygdsdag om öar och dikter av Mson

Vattenskada i SOV:s föreningslokaler

Nytt kök i S:t Mikaelskyrkan i Tallinn

Hoppet av Hapsal besöker Helsingfors av Ove Knekt

Servicecentrum invigt på Ormsö av Linnéa Gillvik

Kyrkklocka tog sjövägen från Strängnäs till Tallinn

Estlandssvenska gravar försvann (Vaxholm) av P.Nylander

Estlandssvenskt ålderdomshem 1946-69 av Mson

Rec: Den goda svensktiden? och Stormaktsdrömmar

Sanningen om förintelsen i Estland av Ove Knekt

Elsa Arjak: Torsdagstanten som skänkte sitt hem

Julide Okasroos: Väldigt gott minne och goda råd

Lars Åhlander: Skrev böcker om Runö och G-svenskby

Johannes Ahlberg: En av de sista estlandssvenskarna

Väderprognos ur Gatiens bruker å troar av Ätsve-Mats

Bilden på förstasidan: Långlotsen Paul ”Stor-Paul” Rosen och Rosalinde Luther gifte sig 1895 i Nargö gamla kyrka. Bernhard Schmidt fotograferade dem med en hemmabyggd kamera utanför kyrkan. Bernhard föddes 1879 och var alltså bara 16 år gammal då. I boken Optical Illusions be- skriver uppfinnarens brorson Erik Schmidt hur kameran konstruerades. Bernhard Schmidt blev senare världsberömd för sina linser och teleskop.

Kustbon nr 1 2013

Lars_Ronnberg2.jpg

Ledaren

Nytt år, nya föresatser, ny inspiration! Vi går mot ljusare tider, mot våren, även om vädret vissa dagar knappast signalerar att våren är på väg. Våren förknippar vi med ljuset, hoppet och kärleken! Vi och våra känslor vaknar till liv efter vinterns idé. I mitten av februari – som ändock är en vintermånad – ligger Alla hjärtans dag. Valentin har namnsdag till minne av S:t Valentin. Vi förknippar idag Alla hjärtans dag med romantik och kärlek, en koppling som uppkom under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Dagens version av Alla hjärtans dag är en modern version lanserad under 1960-talet men som sedan inte riktigt tog fart förrän på 1990-talet.

Temanummer av Kustbon är ingen nyhet, att göra ett temanummer om kärlek är ingen nyhet för en tidskrift. Däremot vågar jag nog säga att ett temanummer av Kustbon om kärlek är en nyhet. I Kustbons oförtröttliga arbete att skildra estlandssvenskarnas historia, samtid och kultur är det inte överraskande att vi förr eller senare kommer fram till även kärleken måste få göra avtryck i Kustbon. I detta nummer av Kustbon låter vi kärleken spira! Och vad är lämpligare än att temanumret utkommer på våren, lagom till Alla hjärtans dag! Kärlekens dag!

Det är inte bara Alla hjärtans dag vi har att se fram emot under detta år. Tre händelser under 2013 med estlandssvenska förtecken har jag redan skrivit in i min kalender: Den 9 juni genomförs den estlandssvenska sångarfesten i Hapsal. Det har gått 80 år sedan den förra estlandssvenska sångarfesten genomfördes 1933 i samma stad. Tillsammans med Nargenfestivalen, som arrangerar en galakonsert med bland annat nya arrangemang av estlandssvensk musik, blir den 8-9 juni således en stor fest- och musikhelg i Hapsal i början av juni.

En månad senare, 6-7 juli, arrangerar Rickul/Nuckö hembygdsförening sin hemvändarhelg. SOV har meddelat Historiska museet i Stockholm att kyrkoföremålen från Rickuls kapellförsamling kommer att överföras till Estland. Under denna helg kommer föremålen att deponeras av SOV i sin historiska miljö.

Den tredje händelsen som redan finns inskriven i min kalender är val till Kulturrådet för den svenska minoriteten i Estland. Valet genomförs den 25-27 oktober före en tredje mandatperiod för Kulturrådet. Vi skall vara stolta över vår minoritetställning i Estland har denna styrka och kontinuitet. Tiden fram till valet måste vi göra en kraftsamling för att engagera fler estlandssvenskar i den viktiga handlingen att bli inskrivning i minoritetslängden, att finna och engagera estlandssvenskar på båda sidor av Östersjön att kandidera till valet, och att formulera och framföra våra förväntningar på Kulturrådet under den kommande mandatperioden.

Det är många och tunga uppgifter som ligger framför oss alla men kärleken ger styrka.


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org