banner_6.jpg
 
 

Kustbon_4_2014.jpg

UR INNEHÅLLET

 

Kustbon nr 1 2015

Gästkrönikör

Kristina Rosen

Kulturantropolog och journalist 

 

God stämning och stämningsfullt minnesår 

Det här numret av Kustbon börjar med ett nytt inslag som kanske kan bli återkommande – en gästkrönika. Dessutom är temat i tidningen den här gången kärlek och inget kunde väl passa bättre efter ett minnesår fyllt av vänskap och värme men också av smärtsamma minnen.

Jag som skriver den här gången heter Kristina Rosen och är andra generation estlandssvensk. Min far är född på Nargö 1939 och kom till Sverige 1943. Under mina skolår i Dalsland på 1970-talet fick vi inte lära oss ett jota om Estland i skolan. Min pappas hemland fanns inte. Det var liksom en vit fläck på kartan, så jag började ta reda på så mycket jag kunde om Estland och estlandssvenskarna. Skrev uppsats, pratade med mina släktingar och reste dit första gången 1984. Det blev en hisnande upplevelse – bara det att kunna se Nargö från färjan och kasta en röd ros och hoppas att den nådde land. Vi fick ju inte besöka den hårt militärt bevakade ön då under sovjetiskt välde. Det skulle ta ytterligare tio år innan vi kunde beträda Nargö strand och ett självständigt Estland.

Idag finns Estland och estlandssvenskarna på de flestas karta och jag är stolt över mitt ursprung som berikat mig på många sätt. Inte minst har det gett en respekt och förståelse för alla de människor som tar sin tillflykt till Sverige idag undan krig och katastrofer.

Minnesåret 2014 var det 70 år sedan flykten över Östersjön och vi uppmärksammade också att det var fredsår – 200 år utan krig i Sverige. Ett Sverige som varit förskonat från krig och därmed haft möjlighet att hjälpa till på andra sätt. Kunde vi ta emot stora flyktingströmmar under 2:a världskriget borde vi kunna det idag också.

 

För min del började minnesåret 2014 redan året innan när kommunalrådet Bengt Ericsson i Norrtälje ringde upp och berättade att Norrtälje kommun beslutat att avsätta medel till ett minnesmärke över flykten över Östersjön 1944. Förberedelserna skulle äga rum i Norrtälje med en mindre arbetsgrupp under våren 2014. Det blev ett spännande arbete som kulminerade en solig lördag i september i Norrtälje hamn längst ut vid Societetsparken. Då avtäcktes minnesstenen. (Bild på baksidan i förra numret av Kustbon) En liten flyktbåt i brons på ett stort hav av böljande sten. Konstnären Anders Jansson hade med omsorg letat lämplig sten på Vätö stenhuggeri och hittat den perfekta! Vid regn fylls stenen med vatten och blir till hav. Alldeles nära ligger Östersjön.

Efter invigningen fortsatte programmet i Norrtälje kyrka med tal av kyrkoherde Per Rydberg, ordförande i SOV Margit Rosen Norlin och undertecknad. Sofia Joons bjöd på vacker sång med egna och andras visor och koraler från svenskbygden och dagen fick en trevlig och hjärtlig avslutning i Maria församlingshem.

 

Minst lika hjärtlig blev också högtidssammankomsten på Historiska museet i Stockholm helgen innan. Då fylldes Barockhallen av människor och stolarna räckte knappt till. Som värdinna och vägvisare i entréhallen hade jag förmånen att möta de flesta som anlände. Jag har nog aldrig hälsat på så många estlandssvenskar tidigare. Totalt tror jag vi var över 200 personer.

I damrummet var det fin stämning – där byttes vanliga kläder mot folkdräkt med glada skratt och i stora salen ljöd vacker sång och musik. Snart skulle Rågö danslag in på scenen men först ut var Jonathan Lindström, arkeolog och författare som berättade om sina fynd på Öland och estlandssvenskarnas tidiga utvandring på 1100-talet. Vi fick bland annat också höra redaktör Margareta Hammarman berätta om boken Estlandssvenskarnas flykt över Östersjön som också gick att köpa på det digra bokbordet.

När det välkomponerade programmet började ta slut ville man knappt gå hem men det tog en stund att rulla ihop den sju meter långa Aibotapeten efter konstens alla regler. På vägen ut möter jag en äldre Runökvinna som till avsked tar mina händer i sina och tackar alla för den fina stämningen och vänskapen som präglat dagen. Och jag instämmer! Tack SOV och hembygdsföreningarna som stod för det fina arrangemanget. Tack också till Norrtälje kommun och Bengt Ericsson- initiativtagare till minnesmärket i Norrtälje.


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org