banner_6.jpg
 
 

Kustbon_2_2012.jpg

Kustbon nr 1 2012

Lars_Ronnberg2.jpg

Ledaren

Så blev det sommar även i år. Det går ocksa att säga att sommaren kom ovanligt tidigt i år då det som tidigare kunde kallas for Kustbons "sommarnummer" nu når vara läsare några veckor tidigare. Detta för att sprida ut tidpunkterna då de olika estlandssvenska tidskriftema dimper ned i läsarnas brevlador. Vi hoppas att detta inte förvirrar något för våra läsare utan att de förändrade utgivningstidpunkterna ger våra - läsarna av hembygdsföreningarnas tidskrifter - flera veckor av intressant läsning.

Kustbon, som varit med om varit med om ett och annat sedan den utkom första gangen för mer än 90 år sedan, är idag en kulturtidskrift med både djup och bredd. Finns det fortfarande så mycket att berätta om estlandssvenskarna igår och idag så att de fyra numren per år kan fyllas med läsvärt material? Jodå, även om varje nummer böjar som ett blankt A4 papper och bristen på material verkar påtaglig så kommer manus efter manus in till redaktören före och efter dagen för manusstopp. Undertecknad är antagligen den som lämnar ifrån sig manuset sist till redaktören. Bilder samlas in, kalendariet sammanställs och spalterna med föreningsnytt samlas in. Så beger sig redaktören till tryckeriet i Eskilstuna för att "producera" Kustbon. När artikeltexterna och föreningsspalterna läggs in i Kustbon konstateras det - med blandade känslor – att inte alla texter får plats och någon eller några texter får vänta till nästa nummer. Det är faktiskt rätt roligt att som ansvarig utgivare konstatera att det finns material att publicera och läsare till detta som kommer att hålla igång Kustbon ett bra tag framöver.

Under sommaren fylls Estlands svenskbygd av unga och gamla estlandssvenskar. Aktiviteterna och evenemangen är många. Jag kan inte redovisa hela listan här utan föreslår att ni läser igenom kalendariet här i Kustbon eller på SOVs hemsida. Tre dagar vill jag ända nämna: 21 juli Svenskdagen på Aibolands museum; 25 juli Runö nya kyrka firar 100 år; och 5 augusti Kapellruinen på Odensholm återinvigs.

För oss/er som ännu inte besökt dessa svensköar är det ett perfekt tillfälle att stifta bekantskap med dem. Och Aibolands museum kommer att erbjuda alla besökare en mycket intressant dag.


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org