banner_6.jpg
 
 

Kustbon_2_2013.jpg

UR INNEHÅLLET

Sångfest efter 80 år av tystnad av Mson

Majstång inte att förglömma av Ulo Kalm

Carl Russwurm översätts efter 160 år av Mson

Rec: Ove Knekt: Aibotapeten och torsdagtanterna

Rec: Carl Mothander: baroner, bönder och bolsjeviker

Rohukiila strategiskt nav 1915 av Peter Nylander

Om några båtar på Ormsö av Peter Nylander

Debatt: Behövs kulturrådet? av Christer Widgren

Nargöbon Bernhard Schmidt blev opera av Mson

Kyrkoföremål stulna i Rickul av lngegerd Lindström

Klockan ringde på Nargö igen av Mson

Vippalboma minns sin första skola i Uggla av Mson

Kapellet på Stora Rågö har fått tak

Ska det vara ett V på Ormsö? av Mson

Hapsal: Här händer det

Hyllad ftyghangar i Tallinn med unik u-båt av Mson

Anton Treiberg, 105 år: Skräddaren som sydde ...

Agneta Tomingas 95 år

Johann Hammerman: Byggde kopia av predikstolen

Olle Nyholm: En av pionjärerna på Norjasgården

Robert Öman: Vann OS-guld två gånger i rad

 

Bilden på omslaget: Med stor energi och glädje övades de estlandssvenska danserna på en cementbrygga i Hapsals hamn inför sångfesten den 9 juni. Rågödanserna uppmärksammas allt mer i dagens Estland eftersom de anses vara ursprungliga och inte så påverkade av socialistiska och andra utifrån kommande ideal.

Kustbon nr 3 2013

Lars_Ronnberg2.jpg

Ledaren

Det var med stolthet och glädje jag fick vara med och överlämna kyrkoföremålen från Rosleps kapellförsamling till Nuckö församling den första söndagen i juli. Rickul-Nuckös hembygdsförening hade bestämt att dessa föremål skulle återföras till Estland och överlämnas till Nuckö församling och samtidigt överlämna äganderätten för dessa föremål till församlingen. Överlämnandet skedde vid en välbesökt musikgudstjänst i Rosleps kapell den 7 juli. Glädjen var stor att föremålen åter fanns där de hör hemma och att processen att få dem på plats äntligen var över.

Glädjen byttes några veckor senare ut mot sorg och besvikelse när vi fick reda på att flera av föremålen stulits vid ett inbrott i Rosleps kapell. Hur var det möjligt? Klart var att äganderätten övergått till Nuckö församling och det var således den som hade ansvar för föremålens församling. Men i den överenskommelse som träffades mellan Nuckö församling samt Rickul-Nuckö hembygdsförening och SOV ingick utfästelser att föremålen skulle förvaras på ett säkert sätt. Denna utfästelse fann vi tillräckliga. Någonstans har det ändå gått fel. Några av kyrkoföremålen från Rosleps kapell kunde stjälas och trots en väl tilltagen hittelön är föremålen, i skrivande stund, tyvärr inte återfunna.

Sommarens Estlandsresor blev tre till antalet för mig. Den första gick till Hapsal för att vara med om den Estlandssvenska sångarfesten på borggården i Hapsal. Körer och musiker från Estland, Finland och Sverige deltog i den första estlandssvenska sångarfesten på 80 år. Om jag ska sammanfatta sångarfesten så var mina intryck av den: glatt humör, stämningsfullt och historiskt. Om fem år är det dags för den tredje Estlandssvenska sångarfesten. Jag tror det kan vara något att redan nu se fram emot den.

Min andra resa denna sommar gick till Rosleps kapell. Den resan har jag redan kommenterat tidigare i denna text.

Den tredje resan, min sommarsemester, började på Ormsö med en veckas avkoppling och trädgårdsarbete innan det var dags för Olofsdagarna. Efter Ormsö styrdes färden mot Hapsal och besök på Aibolands museum. Därefter söderut mot Pärnu för båtresan över till Runö. Den nya färjan MV Runö har verkligen förbättrat förbindelserna mellan Runö och Pärnu respektive Kuressaare. Efter några dagar på Runö guppade vi tillbaka till Pärnu för vidare resa mot Ösel, via Monö, ned till Svarveudd (det vill

säga Sõrvehalvön

). Svarveudd står det på kartan hemma på väggen över de svenskspråkiga områdena runt Östersjön. Det var dock ett antal år sedan det talades svenska på Svarveudd.

Efter Ösel gick resan till Dagö med MS Kõrgelaid, bekant för många Ormsöresenärer tror jag. Dagö har också många spår av sin svenskspråkiga tid. Strandparken i Kärdla (Kärrdal) var till exempel tidigare en svensk gravgård innan baron Robert Eginhard von Ungern-Sternberg lät göra om gravgården till park.

Efter sommaren kommer det alltid en höst. Årstiden lockar mer för inomhusaktiviteter och läsning, till exempel av Kustbon.

God läsning!


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org