banner_6.jpg
 
 

Svenskdagen 2012

Svenskdagen startade i strålande sol, men med regnmoln hängande över Hapsal och gamla hamnen nedanför Aibolands museum. Trots detta hade ett hundratal personer trotsat vädergudarna och kommit för att delta i dagens evenemang.

Vid en högtidlig ceremoni bytte Aibolands musiehus namn till ”Heymans hus”, efter donatorerna Eva och Bengt Heyman från Roslep.

Från kulturministeriet kom statssekreterare Anne-Ly Reimaa med hälsningar och höll ett inspirerande tal på både estniska och svenska om hur viktig Svenskdagen har blivit inte bara för den egna svenska minoriteten i Estland utan även för hela landet eftersom svenskarna har djupa rötter i Estland sedan många århundraden och det äldsta beviset på detta är dokumenten från 1294 i Hapsals stadslag. Ett bevis på detta är upprättandet av den estlandssvenska kulturautonomin och Aibolands museum och inte minst alla de som har återvänt till sina forna hembygder.

Torsdagstanterna fick motta ett diplom från kulturminister Rein Lang för sitt idoga kulturarbete med att bevara och synliggöra den estlandssvenska hantverkstraditionen, diplomet överlämnades av Anne-Ly Reimaa.


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org