banner_6.jpg
 
 

"En fantastisk svensk historia"

– Framförallt är det ett bidrag till historieskrivningen, säger utrikesminister Carl Bildt på telefon till Studio Ett.

-- Ja, det är en fantastisk historia, det vet vi nu, men det visste vi absolut inte då. Då var det bara jag och min medarbetare Lars Fredén som satt i Baltikum. Vi var tagna av det baltiska folkets vilja att bli fria, berättar Dag Sebastian Ahlander, konsul i Leningrad och ansvarig för de baltiska staterna då.

– Vi märkte att det var en stor skillnad på fältet i Baltikum mot den uppfattning som fanns hemma i Sverige, fortsätter han.

Läs mer och lyssna på Studio Ett >>>

UD släpper hemligstämplade rapporter

Det har gått två decennier sedan Estland, Lettland och Litauen återigen blev självständiga stater. Idag (17 februari) offentliggör UD en stor mängd hittills hemliga diplomatrapporter från den dramatiska tiden kring Sovjetunionens fall. Ett sätt att bidra till historieskrivningen, menar utrikesminister Carl Bildt.


Under torsdagskvällen hålls ett seminarium på Utrikespolitiska institutet där offentliggörandet av dokumenten uppmärksammas och delar av dem presenteras. På seminariet medverkar utrikesminister Carl Bildt och tre ambassadörer som var verksamma under åren kring Sovjets fall.

"Det är ett unikt material och ett unikt beslut. Dokumenten ger en unik insyn i hur vår utrikesförvaltning kan fungera när den är som allra bäst," säger utrikesminister Carl Bildt om lyftandet av hemligstämpeln.

Syftet med offentliggörandet, sammanlagt 400 sidor av diplomatisk rapportering, är att uppmärksamma en historiskt viktig tid ur ett svenskt perspektiv. Rapporterna ger en bild av hur Sverige reagerade på de händelseförlopp som ledde fram till Sovjetunionens fall och frigörelsen av de Baltiska staterna.

Genom att släppa ambassadrapporterna får den som vill också en inblick i hur klimatet och arbetssituationen såg ut för svenska diplomater som var verksamma i regionen under den här tiden.


Rapporterna finns att läsa via www.ud.se eller direktlänken nedan

http://www.issuu.com/utrikesdepartementet klicka på "Documents 91" i högerspalten. På sidan 5 finns att läsa den intressanta sammanfattningen "Ett imperium imploderar"


© MH 2009 | Wallingatan 34, vån 5, 111 264 Stockholm | Tel: +46 8 612 75 99 |

e-post: info@estlandssvenskarna.org | webmaster@estlandssvenskarna.org